U trendu

Cavusoglu: Ukrajinske mine blokiraju plovidbu Crnim morem

ANKARA – Plutajučhe mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru su jedna od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu za novinsku agenciju Anadolija Čavušoglu je potvrdio da su „mine koje je postavila Ukrajina u Odeskoj oblasti jedna od prepreka za siguran transport žitarica“, prenos TAS S.

„Drugi razlog su sankcije za ruske brodove – njihovo osiguranje, kao i nemogučhnost da budu opsluženi u međunarodnim lukama“, rekao je on i predočio da postoje ozbiljni nerešeni problemi između
Moskve i Kijeva u ovom kontekstu.

„Ukrajina ne želi da ruski brodovi uđu u Odesu, dok Rusija ne želi da drugi brodovi koriste ovaj koridor za isporuke oružja Ukrajini. Obe strane traže poverenje i garancije“, rekao je Čavušoglu i podsetio da je Ukrajina obečhala da čhe za „nedelju ili dve“ da očisti more od mina kako bi isporuke ponovo bile bezbedne.

Ministar spoljnih poslova Turske je ukazao da je neophodno stvoriti mehanizam između Rusije i Ukrajine za rešavanje ovog problema.

Ankara predlaže da se mehanizam uspostavi u okviru UN i spremna je da učestvuju u tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar