U trendu

CBI otpustio Tonija Dankera nakon pritužbi za nedolično ponašanje

LONDON – Jedna od najvećih poslovnih grupa u Velikoj Britaniji CBI (Konfederacija britanske industrije), otpustila je danas doskorašnjeg generalnog direktora Tonija Dankera zbog pritužbi na njegovo ponašanje na radnom mestu.

Prethodno je sprovedena istraga o njegovom ponašanju prema nekoliko zaposlenih u grupi, a pored njega još troje zaposlenih je suspendovano zbog istraga koje su u toku, prenosi BBC.

Iz grupe su saopštili da su na vezi sa policijom i da će u potpunosti sarađivati u svim policijskim istragama.

Prošlog meseca, Danker se povukao sa čela CBI-a nakon što je grupa angažovala advokatsku kancelariju Foks Vilijams da istraži nekoliko pritužbi na njegov račun.

On je reagovao na odluku grupe, poručivši da je do događaja, za koje ga njegova bivša firma sumnjiči, došlo pre početka njegovog mandata.

„Za njih sam prvi put saznao prošle nedelje. Bio sam zaprepašćen“, napisao je Danker na Tviteru.

I pored toga, kako je naveo, bio je šokiran kada je jutros saznao da ga je CBI otpustio, jer je očekivao da pre toga bude pozvan da iznese svoj stav.

„Mnoge optužbe na moj račun su netačne, ali priznajem da se određeni broj kolega zbog mene osećao neprijatno i zaista mi je žao zbog toga“, dodao je on.

Detalji istrage o ponašanju Tonija Dankera za sada nisu objavljeni, piše britanski javni servis.

Prošle nedelje, „Gardijan“ je objavio da su protiv Dankera uložene pritužbe zbog nedoličnog seksualnog ponašanja, što uključuje i navodno silovanje na letnjoj zabavi 2019. godine. Veliki broj optužbi iznet je pre nego što je on postao generalni direktor CBI-a, navodi BBC.

U saopštenju grupe ističe se da je Toni Danker otpušten odmah nakon istrage o „konkretnim pritužbama zbog nedoličnog ponašanja na radnom mestu“.

Zbog ovog skandala, CBI se suočava sa najvećom krizom od osnivanja 1965. godine, a pojedini čelni ljudi u grupi opisuju je kao „egzistencijalnu krizu“, piše BBC.

Konfederacija britanske industrije, koja zastupa interese oko 190.000 preduzeća širom Velike Britanije, već je odložila sve javne događaje, a od advokatske kancelarije je zatražila da sprovede odvojenu istragu od one o Dankeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar