U trendu

CBS: Broj žrtava napada u Kabulu skočio na 170

KABUL – Zvaničnik avganistanskog ministarstva zdravlja izjavio je danas za američku medijsku mrežu „CBS“ da se broj žrtava terorističkog napada kod aerodroma u Kabulu popeo na najmanje 170, a većina ubijenih su Avganistanci.

Ubijeno je i 13 američkih vojnika, od čega je deset pripadalo marincima.

Američka ratna mornarica potvrdila je da je jedan od ubijenih Amerikanaca bio njihov pripadnik.

Četvrtak je bio najsmrtonosniji dan za američke snage u Avganistanu u prethodnoj deceniji, a CBS dodaje da je najmanje još 18 američkih vojnika povređeno u napadu.

Predsednik SAD DŽozef Bajden, obraćajući se naciji u četvrtak, obećao je da Amerika neće zaboraviti, niti će oprostiti onima koji stoje iza napada.

Jedan od njegovih glavnih komandanata u regionu naveo je da američke snage već traže članove takozvane Islamske države, koja stoji iza napada, kao i da će se SAD osvetiti.

Uprkos prekidu u letovima zbog samoubilačkih napada, SAD su uspele da evakuišu još oko 12.500 ljudi u prethodna 24 sata, uz pomoć 35 američkih i 54 aviona saveznika.

Od 14. avgusta, dan pre nego što su talibani preuzeli Kabul, SAD su evakuisale ili omogućile evakuaciju oko 105.000 ljudi, saopštila je Bela kuća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.