U trendu

CDC: Dostava vakcina Džonson i Džonson će pasti za 85%

VAŠINGTON – Savezne vlasti SAD će dostaviti oko 85 odsto manje doza vakcine kompanije Džonson i Džonson američkim državama sledeće nedelje, zbog neravnomerne produkcije povezane sa problemima u fabrici u Baltimoru, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dostava će pasti na 785.500 doza, sa 4,95 miliona doza ove nedelje, a u ovu brojku ne ulazi savezni maloprodajni apotekarski program, preneo je Rojters.

Zvaničnik ministarstva zdravlja i usluga stanovništvu (HHS), koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za Rojters da je Džonson i Džonson dao američkoj vladi 1,5 miliona doza ove nedelje, u poređenju sa 11 miliona doza prošle nedelje.

Dostavu vakcina protiv kovida će obaviti službe savezne vlade.

HHS očekuje da će dostava biti nejednaka, ali je neimenovani zvaničnik dodao da je kompanija obećala da je na dobrom putu da ispuni obećanje i isporuči 100 miliona doza do kraja maja.

Džonson i Džonson je saopštio da je dao dovoljno doza vakcine do kraja marta, kako bi se omogućila vakcinacija 20 miliona ljudi, dodavši da će isporučiti još 24 miliona doza u aprilu.

Prošle nedelje je „Njujork tajms“ izvestio da je došlo do kontaminacije vakcina Džonson i Džonson i AstraZeneke, jer su se supstance pomešale greškom, pa je uništeno 15 miliona doza.

Prema podacima CDC-a, Kalifornija će dobiti najviše vakcina, a slede Teksas i Florida.

Isporuka vakcina Kaliforniji biće manja za 88 odsto, a ova američka država će dobiti najviše 67.600 doza sledeće nedelje.

Kalifornijski zdravstveni zvaničnik je rekao da će isporuka pasti za još 22.400 doza od 18. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.