U trendu

CeMI nadgleda izborni proces tokom predsedničkih izbora u CG

PODGORICA – Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgledaće izborni proces tokom predsedničkih izbora u Crnoj Gori, pratiće nepravilnosti i zloupotrebu državnih resursa, kao i rad nadležnih institucija i obezbediće praćenje izbornog dana na dan predsedničkih izbora, 19. marta, sa uključenjima, kao i projekciju izbornih rezultata.

To je na konferenciji za novinare saopštila šefica misije nadgledanja predsedničkih izbora 2023. Ana Nenezić i istakla da će CeMI obavljati građansko nadgledanje izbora, u okviru projekta koji je podržala Ambasada Velike Britanije u Podgorici.

„Osnovni cilj projekta je da doprinese demokratskim uslovima za održavanje transparentnih, slobodnih i poštenih izbora kroz građansku kontrolu izbornog procesa na predsedničkim izborima. Projekat je osmišljen kako bi se osigurao viši nivo implementacije međunarodnih standarda u oblasti izbora, kao i prevencija izbornih prevara i sprečavanje zloupotrebe državnih resursa“, kazala je Nenezić.

CeMI će se, između ostalog, baviti i praćem rada i izveštavanjem medija tokom predizborne kampanje i sistema elektronske identifikacije birača.

Pratićemo, kazala je Nenezić, i centralni birački spisak, njegove promene i ažuriranja.

Najavila je da će CeMI angažovati dugoročne posmatrače koji će pratiti celokupan proces predizborne kampanje, a da će njihovi izveštaji biti periodično objavljivani, kao i da je angažovano preko 1.000 kratkoročnih posmatrača koji će biti na biračkim mestima u oba kruga.

Nenezić je rekla i da se CeMI-ju svakodnevno obraća veliki broj građana zbog zloupotrebe ličnih podataka.

Komentarišući zloupotrebu državnih resursa i finansiranje izbornih kampanja, Nenezić je podsetila da u tom delu zakonski okvir nije izveden, pojašnjavajući da ni dan danas nije poznato kada kampanja zvanično počinje.

„Imate jedan zakon koji kaže da kampanja kreće formalno od trenutka kad kandidati potvrde svoju kandidaturu. Međutim, niko ne može da odgovori šta se dešava sa kampanjama kojima smo svi svedočili pre potvrđivanja same kandidature“, navela je Nenezić, preneo je portal RTCG.

Najavila je da će CeMI pratiti strani uticaj, analizu medija, uticaj dezinformacija, navodeći da smatra da će to biti važne teme o kojima će se ta organizacija oglašavati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.