U trendu

Centar S. Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem

LOS ANĐELES – Centar Simon Vizental ocenio je danas da je u dva nedavna incidenta „hrvatski fašizam zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu“.

Iz Centra u saopštenju podećaju da je hrvatski nedeljnik „Ekspres“ objavio ove nedelje karikaturu lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov: „Aćtung Hrvatska između tri mini-fašizma“.

„Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratno, nefer i vređa žrtve nacista“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej junajted salutirala je nacističke pozdrave i pevala „Za Dom Spremni“ , što je, kako podsećaju, dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava „Sieg Heil“.

Ovo se, kako se dodaje u saopštenju, dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima.

„Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori“, navode iz Centra Simon Vizental.

Prema rečima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

„Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice”, kaže Zurof.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar