U trendu

Čerevati: Ruske snage „vrlo daleko“ od zauzimanja Bahmuta

KIJEV – PORTPAROL ISTOČNE VOJNE komande Ukrajine Serhij Čerevati izjavio je danas da su ruske snage „vrlo daleko“ od zauzimanja Bahmuta i da borbe besne oko zgrade gradske uprave, za koju ruska paravojna grupa Vagner tvrdi da je na nju podigla rusku zastavu.

Čerevati je u telefonskoj izjavi za Rojters rekao da je Bahmut ukrajinski.

„Bahmut je ukrajinski, oni ništa nisu zauzeli i veoma su daleko od toga da to urade, najblaže rečeno“, istakao je Čerevati.

PREDSEDNIK RUSIJE VLADIMIR Putin odobrio je stvaranje posebnog fonda koji će pružati pomoć porodicama poginulih boraca i veterana koji su učestvovali u specijalnim vojnim operacijama, navedeno je u ukazu o stvaranju državnog fonda „Branioci otadžbine“ za podršku učesnicima specijalne vojne operacije, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako je objasnio ruski premijer Mihail Mišustin, fond bi pružao pravnu, socijalnu, psihološku i medicinsku pomoć, uključujući rehabilitaciju, kao i pomoć u pronalaženju posla ili školovanju, preneo je TAS S.

NEMAČKI VICEKANCELAR ROBERT Habek doputovao je jutros u nenajavljenu posetu Ukrajini, saopštilo je nemačko Ministarstvo energetike i ekonomije.

Na dnevnom redu je obnova Ukrajine posle rata, kao i saradnja u energetskom sektoru, objavio je „Špigel“, a preneo je Rojters.

MINISTARSTVO ODBRANE RUSKE Federacije saopštilo je da su Vazdušno-desantne snage prvi put dobile teške sisteme bacača plamena „Solncepek“ i da će ih koristiti jedinice koje se upućuju u Ukrajinu.

„Predaja unapređenih borbenih vozila TOS-1A Solncepek je prvi put u istoriji Vazdušno-desantnih snaga. Posade koje odlaze u zonu specijalne vojne operacije pokazale su spremnost vozila i ljudstva za izvršavanje borbenih zadataka“, navedeno je u saopštenju, preneo je Interfaks.

UKRAJINSKI EKSTREMISTI NAPALI su čelnika Akimovke u Zaporoškoj oblasti Maksima Zubareva dižući u vazduh njegov automobil, izjavio je načelnik Melitopoljskog okruga Andrej Siguta.

Službe hitne pomoći saopštile su novinarima da je Zubarev povređen u eksploziji automobila, dok je uprava Melitopolja saopštila, pozivajući se na lekare, da je Zubarev u teškom stanju, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.