U trendu

Ćerka Borisa Njemcova preuzela poljsku Nagradu solidarnosti

Ćerka pokojnog vođe ruske opozicije Borisa Njemcova Žana preuzela je danas u Varšavi Nagradu solidarnosti Leha Valense uz ček na milion evra koju Poljska u čast sindikata Solidarnost i njihovog legendarnog vodje Leha Valense dodeljuje ličnostima koje su rukovodeći se solidarnošću najviše doprinele demokratiji.
„Nagradu koja nosi ime Leha Valense ne uručujemo samo jednoj osobi već svim ruskim rodoljubima koji razmišljaju na način da bolja Rusija ne mora da bude Rusija koje se drugi plaše. Nagrada je upućena specijalno i svim Rusima koji veličinu svoje zemlje ne sagledavaju u tome da dominira nad drugima“, kazao je danas na svečanom uručenju nagrade predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Najstarija ćerka Borisa Njemcova koji je proletos ubijen na ulici u Moskvi, novinarka koja je nakon ubistva oca emigrirala iz Rusije u Nemačku, zahvalila je na svečanosti svima u Rusiji i svetu koji izražavaju solidarnost sa njenim ocem.

„Puno ljudu poštuje njegove uverenja. Najvažnija je vera ljudi u to da Rusija može da bude slobodna zemlja. Nadam se da će ova nagrada za mnoge biti inspiracija da se vredi boriti i ne predavati se“, kazala je Njemcova.

Bivši poljski predsednik Leh Valensa koji stoji na čelu žirija koji odlučuje kome će pripasti nagrada i 250.000 evra, dok ostatak ide na projekte koje dobitnik odabere, kazao je da je Evropa uspela da ukloni mnoge barijere koje su kočile njen razvoj, kao što su razni ekonomski i politički sistemi i granice.

„Stalo nam je da nam se pridruži Rusija. Kada bi uspeli da ubedimo Rusiju da razmišlja na sličan način kao mi to bi bila velika pobeda. Uveren sam da će do toga jednom doći, iako ne danas i da ćemo moći da se radujemo zajedno sa celim regionom zbog saradnje i mira“, kazao je Valensa.

Nekadašnji vodja otpora Poljaka totalitarnom komunističkom režimu koji je za tu borbu dobio 1983. godine Nobelovu nagradu za mir podsetio je da većina Evrope ne rešava svoje probleme tenkovima, aneksijom i silom.

Prvi dobitnik Nagrade solidarnosti Leha Valense prošle godine bio je vodja Tatara na Krimu Mustafa Džemilev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.