U trendu

Černobil: Gutereš odao priznanje Rusiji, Belorusiji i Ukrajini

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pohvalio je napore koje čine Rusija, Belorusija i Ukrajina na oživljavanju prostora koji je 1986. godine bio direktno pogođen katastrofom u nuklearnoj elektrani u Černobilu, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu svetske organizacije.

„Tri i po decenije od katastrofe u Černobilu je prilika da se priznaju napori za oporavak tog područja koje preduzimaju vlade Belorusije, Rusije i Ukrajina i naučnici koji su radili na značajnim analizama za planiranje hitnih aktivnosti i smanjenje rizika“, ukazao je Gutereš, prenosi TAŠ.

Generalni sekretar UN je dodao da svetska organizacija od 1986. godine obezbeđuje pomoć ljudima koji žive na području direktno pogođenom nuklearnom katastrofom.

„Broj malih i srednjih preduzeća na tom području je sa 2 hiljade u 2002. godini do danas porastao na 37 hiljada“, predočio je Gutereš.

Zamenik stalnog predtavnika Rusije u UN Dmitrij Čumakov potvrdio je ranije da su Rusija i Belorusija obezbedile 13 miliona dolara za program unapređenja života u Černobiljskoj oblasti u periodu od 2019. do 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.