U trendu

CeS zatražio smenu odgovornih za pogibiju devojčice Medine

ZAGREB – Hrvatski Centar za evropske studije zatražio je danas od premijera Andreja Plenkovića smenu odgovornih za smrt avganistanske devojčice Medine Husini, nakon što je Evropski sud za ljudska prava obavezao Hrvatsku da njenoj porodici isplati odštetu u iznosu od 40.000 evra i 16.700 evra za sudske troškove .

Na konferenciji za novinare Centra zatražena je ostavka direktora policije Zorana Ničena, potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne sekretarke u tom ministarstvu Terezije Gras.

Ostavke su, kako je rečeno na konferenciji za novinare, zatražene zbog „zataškavanja okolnosti pogibije male Medine i zastrašivanja advokata i njene porodice, kao i aktivista koji su pokušavali da rade u skladu sa zakonom“.

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije na konferenciji za medije danas je rekla da je Evropski sud za ljudska prava (EĆR) objavio da je istraga o smrti devojčice iz Avganistana, koja je poginula u naletu voza na hrvatsko-srpskoj granici bila neefikasna.

Podsetili su da je EĆR objavio presudu kojom je potvrdio da je Hrvatska odgovorna za povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovečnog postupanja, zabranu kolektivnog proterivanja i pravo na pojedinačni zahtev.

Devojčica i njena porodica odlukom Evropskog suda su, rečeno je novinarima, prepoznate kao žrtve nezakonitog proterivanja, koje je za posledicu imalo gubitak života šestogodišnje Medine pre gotovo tačno četiri godine.

Medina je poginula 21. novembra 2017. na koloseku železničke pruge Šid – Tovarnik, nakon što je tokom noći na nju naleteo voz, neposredno pošto su njenu majku sa još šestero dece hrvatski policajci naterali da se putem uz prugu vrate u Srbiju, odakle su i došli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.