U trendu

Česi i danas glasaju za predsednika, birališta se zatvaraju u 14 časova

PRAG 14. januara (Tanjug) – Česi i danas izlaze na birališta da glasaju između osam kandidata na izborima za sledećeg predsednika koji su počeli u petak.

Prema predizbornim anketama, penzionisani general Petr Pavel važi za blagog favorita, ispred bivšeg premijera Andreja Babiša i profesorke ekonomije Danuše Nerudove.

To troje kandidata imaju šansu da prođu u drugi krug, pošto niko od njih, prema istraživanjima, ne može da osvoji 50 odsto glasova, potrebnih za pobedu u prvom krugu glasanja koje se završava danas u 14 časova, prenosi Rojters.

STEM je u nedelju 8. januara objavio rezultate ankete rađene prvih dana ove godine, a prema njima, Andraj Babiš bi u prvom izbornom krugu osvojio 27,9 odsto glasova, general Petr Pavel 26,7, dok bi na trećem mestu bila Danuše Nerudova sa 24,4 odsto glasova, prenosi Dojče vele.

U najnovijem istraživanju, Median, lokalni istraživač javnog mnjenja, stavlja Pavela na čelo sa 29,5 odsto, oko tri procenta više ispred drugoplasiranog Babiša.

Ipsos, druga kuća za ispitivanje javnog mnjenja, pokazuje da Babiš u tom suočavanju vodi za oko 0,8 procentnih poena.

U obe ankete, bivša rektorka univerziteta Nerudova je zaostajala malo iza njih dvojice, ali je bila daleko ispred još pet kandidata od kojih je svaki imao manje od pet procenata, prenosi Euronjuz.

Istraživanje STEMA, ali i druge ankete, pokazuju da bi u drugom krugu, koji će biti održan 27. i 28. januara, Babiš osvojio 10 do 20 odsto glasova manje od protivkandidata.

General Petr Pavel, koji je bio šef vojnog komiteta NATO, a prethodno i načelnik Generalštaba češke armije, ima blistavu 30.godišnju vojnu karijeru.

Babiš (68) sa svojom strankom ANO, koja je trenutno u opoziciji, nastoji da osvoji predsedničku funkciju i zameni svog saveznika Miloša Zemana, kome u martu ističe drugi mandat.

Češki sud oslobodio je u ponedeljak bivšeg premijera optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspeh ovog milijardera i jednog od favorita na ovonedeljnim predsedničkim izborima.

Jedan od prvih koji mu je čestitao bio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je svom prijatelju savetovao da „nastavi borbu“.

Babiš je u utorak posetio francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi pokazao svoje šire veze u Evropi.

Pavel se tokom kampanje distancirao od Orbana, koji ima neslaganja sa partnerima iz EU oko vladavine prava, a takođe je doveo u pitanje članstvo Češke u Višegradskoj grupi, koja pored Mađarske uključuje Poljsku i Slovačku.

Nerudova (44) je treća po anketama i bila bi prva žena na toj funkciji, koju je prvi obavljao Vaclav Havel nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine, a trenutno Miloš Zeman, koji je tokom svoja dva petogodišnja mandata pokušavao da izgradi bliže odnose sa Kinom i Rusijom.

Ona, kao i Pavel, zalaže se za prelazak na evro i zagovornik je Havelove spoljne politike vođene ljudskim pravima.

Očekuje se da će rezultati izbora za novog predsednika, koji po ustavu nema velika izvršna ovlašćenja,biti poznati danas popodne, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar