U trendu

Česi poslali kući desetine zaposlenih u ruskoj ambasadi

PRAG – Ruski čarter avion odvezao je danas desetine ljudi koji su bili zaposleni kao osoblje ruske ambasade, naglo okončavši, kako kažu češki zvaničnici, „višedecenijsku praksu Moskve da koristi nesrazmerno veliku misiju u Pragu kao osnovu za svoje špijunske aktivnosti“.

Česi su poslali kući 123 pripadnika ruskog osoblja i članova porodica iz ambasade na letove u subotu i danas, povrh 18 zaposlenih koji su već bili označeni kao špijuni i proterani u aprilu, kada je Prag optužio Moskvu za miniranje skladišta oružja 2014. godine, navodi Rojters.

Iako je Češka sada članica NATO i EU, ogromna ruska ambasada bila je relikt sovjetske ere, kada je Čehoslovačka bila satelit Moskve, rekao je Jirži Šnajder, bivši zamenik ministra spoljnih poslova.

„Sovjetska ambasada u tadašnjoj Čehoslovačkoj, sa stotinama hiljada sovjetskih okupacionih trupa, bila je ambasada u koloniji“, rekao je Šnajder.

Prema novom sporazumu, Rusija i Češka će ograničiti broj zaposlenih u ambasadi druge države na samo sedam diplomata i 25 zaposlenih kao pomoćno osoblje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.