U trendu

Češka isključuje Rosatom sa tendera za izgradnju nuklerke

PRAG – Ruska državna korporacija Rosatom će biti isključena sa spiska kandidata za učešće u izgradnji novog energetskog bloka na nuklearnoj elektrani Dukovani u Češkoj, saopštio je češki ministar industrije Karel Gavliček.

On je u intervjuu za list Pravo rekao da Rosatom ne može da učestvuje na tenderu ni kao podizvođač, prenosi RIA Novosti.

Prijave za učešće na tenderu novog energetskog bloka češke nuklearne elektrane, koja je izgrađena 1985-1987. prema sovjetskom projektu, predali su ruska državna korporacija Rosatom, američka kompanija Vestinghaus, kineski Čajna dženeral nuklear pauer, francuski EdF i južnokorejska kompanija KHNP, navodi Sputnjik.

Pobednik tendera treba da bude utvrđen najkasnije do 2024. godine. Izgradnja samog bloka trebalo bi da počne 2029. godine, a završi se 2036. godine. Vrednost projekta je oko šest milijardi evra.

Češka je u subotu saopštila da sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbetice 2014. godine i proterala 18 ruskih diplomata.

Kao odgovor na to, Moskva je u nedelju proglasila 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi za persone non grata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.