U trendu

Češka: Tužioci traže da se premijeru Babišu ukine imunitet

PRAG – Češki tužioci zatražili su danas od novog saziva donjeg doma Parlamenta da premijeru Andreju Babišu ukinu imunitet od krivičnog gonjenja zbog, kako su naveli, prevare u vezi sa subvencijama Evropske unije.

Kako navodi AP, ukoliko poslanici daju svoje odobrenje, to bi omogućilo tužilaštvu da odluči da li Babiš treba da bude optužen za, kako se navodi, umešanost u prevaru od dva miliona dolara.

Češka policija je više puta tražila podizanje optužnice za premijera Babiša, a tužilaštvo u Pragu je danas objavilo da se odlučilo na ovaj potez.

Zahtev za ukidanje imuniteta usledio je nakon što se novi saziv donjeg doma Parlamenta sastao ove nedelje prvi put posle oktobarskih izbora.

Agencija navodi da nije jasno kada bi tužilaštvo moglo da završi procenu slučaja.

Optužbe se odnose na farmu koja je dobila subvencije EU nakon što je njeno vlasništvo prebačeno sa konglomerata Agrofert, u vlasništvu Babiša, koji se sastoji od oko 250 kompanija, na članove Babiševe porodice.

Subvencije su bile namenjene srednjim i malim preduzećima, a samim tim Agrofert ne bi imao pravo na njih.

Kasnije je, kako se navodi, konglomerat Agrofert ponovo je preuzeo vlasništvo nad farmom.

Andrej Babiš uvek je negirao optužbe rekavši da su sve optužbe politički motivisane.

Predsednik Miloš Zeman zatražio je u utorak od opozicionog lidera Petera Fijale da vodi pregovore o formiranju nove vlade.

Fijala predvodi koaliciju pet stranaka koje su zajedno osvojile većinu glasova na prošlomesečnim izborima, a pet čeških stranaka potpisalo je sporazum o formiranju nove koalicione vlade desnog centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar