U trendu

Češka vlada ponovila da je ekspozija delo ruske GRU

PRAG – Češka vlada je ponovila danas da veruje da su eksplozije u skladištu municije 2014. godine delo ruskih agenata vojne obaveštajne službe GRU, nakon što je predsednik Miloš Zeman rekao da ne treba isključiti mogućnost nesreće.

„Koliko ja znam, postoji samo jedna linija istrage o slučaju Vrbjetice i to je onaj povezan sa pokretima pripadnika jedinice (GRU) 29155“, rekao je potpredsednik vlade Jan Hamaček na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Govor predsednika bio je takav da se svima nešto u njemu dopalo, uključujući Rusku Federaciju, nažalost, rekao je Hamaček koji je, takođe i ministar unutrašnjih poslova.

On je kazao da smatra važnim to što je Zeman podržao odluku
vlade o proterivanju 18 ruskih diplomata i drugog osoblja zbog optužbi.

Češke vlasti su identifikovale proterano osoblje kao ruske obaveštajne agente.

Predsednik Češke Miloš Zeman juče je u obraćanju naciji putem televizije izjavio da dokaz da su neki ruski agenti bili prisutni u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine nije pomenut u izveštaju češke bezbednosno-informativne službe.

„Mogu da kažem da izveštaj bezbednosno- informativne službe, a ja naglašavam to – da nema pokazatelja, ni dokaza (očevidaca) da su dvojica ruskih agenata bili u skladištu municije“, kazao je Zeman za Primu i CNN Prima njuz TV kanale.

Zeman je rekao da postoje dve verzije uzroka eksplozije.

Jedna je neprofesionalizam radnika skladišta, a druga delovanje agenata stranih tajnih službi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.