U trendu

Češka vladajuca stranka ANO očekuje da će preći u opoziciju

PRAG – Češka vladajuća stranka ANO očekuje da će preći u opoziciju, nakon što su dve stranačke koalicije zajedno osvojile većinu u parlamentu na izborima prošlog vikenda, rekao je danas visoki poslanik iz te stranke Jaroslav Faltinek.

On je rekao novinarima da njegova stranka neće pokušati da blokira prenos vlasti, prenosi agencija Rojters.

„Možemo da računamo na 108 mandata koje je osvojila opozicija“, rekao je Faltinek. On je sa druge strane odbio da kaže da li će ANO, koja je najveća pojedinačna stanka sa 72 mesta u parlamentu, od 200 poslanika, odustati od pokušaja da učestvuje u formiranju vlade.

„To je pitanje za premijera i predsednika“, odgovorio je on.

Premijer Andrej Babiš rekao je ranije danas da mu je predsednik Miloš Zeman rekao da će on, kao šef najveće stranke, dobiti mogućnost da formira vladu, uprkos tome što se suočava sa opozicionom većinom u parlamentu.

Babiš, koji se u nedelju sastao sa predsednikom neposredno pre nego što je Zeman odveden u bolnicu na intenzivnu negu u Pragu, rekao je na konferenciji za novinare da će tek kada od njega dobije mandat reći da li će ga prihvatiti ili ne.

Iako koalicije Zajedno i Pirati/STAN imaju većinu od 108 poslanika i ponovili su da nijedna od stranaka u njima nema nameru da ulazi u eventualnu vladu sa Babišom, već da će zajedno formirati vladu, Babiš je rekao da će prihvatiti ako mu predsednik Zeman poveri mandat da pokuša da sastavi vladu.

Ukoliko se to dogodi, proces prenošenja vlasti mogao bi da se produži na mesece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.