U trendu

Češki desničari hoće „Čegzit“

PRAG – Češka desničarska SPD stranka, koja bi mogla da ima bitnu ulogu prilikom formiranja nove češke vlade narednog meseca, mogla bi da traži legislativu od vlade koja bi dovela do referenduma o napuštanju EU.

To je danas najavio Tomio Okamura, lider stranke poznate po stavovima protiv EU i NATO, prenosi portal Prag morning.

„Jedan od osnovnih uslova je da vladin manifest uključi zakon o referendumu, uključujući mogućnost referenduma o izlasku iz EU ili potencijalno NATO-a“, rekao je Okamura novinarima nakon sastanka sa predsednikom Milošem Zemanom.

SPD se već godinama zalaže za napuštanje EU i referendum o tom pitanju.

Prema najnovijem istraživanju, 66 odsto Čeha je za ostanak u Uniji, dok 28 odsto smatra da bi trebalo da je napusti.

Dosadašnji pokušaji da se održi referendum „zaglavili su“ u parlamentu, a Okamurin potez mogao bi da ponovo pokrene to pitanje.

Vlada Andreja Babiša protivi se zakonu o referendumu koji bi omogućio izjašnjavanje o brojnim pitanjima poput članstva u EU, a bilo kakav predlog o referendumima treba da ima dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta.

Izbori u Češkoj trebalo bi da budu održani 8. i 9. oktobra, a pretpostavlja se da će na njima pobediti Babiš mada će mu, prema predviđanjima, biti potrebna pomoć partnerskih stranaka za formiranje vlade.

Dve glavne opozicione stranke odbijaju da uđu u koaliciju sa Babišem, ističući da je on u sukobu interesa kao osnivač poslovne imperije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.