U trendu

Češki ekstremista osnovao pokret da Češku pretvori u Srbiju

Češki antimuslimanski ekstremista, lider ranijih inicijativa protiv izbeglica i islama Martin Konvička osnovao je novi politički pokret s ciljem da Češku pretvori u Srbiju – da Česi žive dobro i bezbedno kao Srbi i da izadju iz Evropske unije i NATO.

O osnivanju novog političkog pokreta nazvanog „7. republika“ Konvička je Čehe obavestio video porukom na društvenim mrežama i pozdravom iz Mokre Gore u Srbiji koja je njegov novi uzor i inspiracija.

„Pozdravljamo vas iz Srbije, ponosne i bezbedne zemlje koja nije ni u EU ni u NATO, a koja je istorijski bila, a i sada ponovo jeste, bedem hrišćanske Evrope protiv ekspanzije islama. Kako EU prestaje da beleži uspeh, vidi se da je Srbija uspešna i da joj ide dobro. Tako bi nekako hteli, naravno bolje, da bude i u našoj zemlji“, kazao je Konvička u video saopštenju o novom političkom pokretu.

Konvička, inače profesor na univerzitetu, stručnjak za bube, želi da promeni Češku po uzoru na Srbiju i nekadašnju 1. republiku, period od sticanja nezavisnosti Čehoslovačke 1918. do sporazuma velikih sila u Minhenu 1938. kada je dat blagoslov Hitlerovoj Nemačkoj za aneksiju Sudeta i rasparčavanje Čehoslovačke u nadi da će to zadovoljiti Hitlerov apetit i da će se žrtvovanjem Čeha i Slovaka izbeći Drugi svetski rat u Evropi.

„Nema svrhe popravljati nešto što je toliko pokvareno. Treba zemlju izgraditi iz temelja“, kazao je Konvička.

Martin Konvička odgovara pred sudom zbog pretnji muslimanskim izbeglicama da će ih samleti u koštano brašno ako dodju. On je bio lider nekoliko antimuslimanskih i antiizbegličkih pokreta u Češkoj otkako je 2015. godine izbila migracija kriza, ali iako je izvodio hiljade Čeha na ulice, na regionalnim izborima je doživeo debakl.

U svetu se proslavio kada je 21. avgusta prošle godine na godišnjicu sovjetske invazije i okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine izazvao paniku i preplašilo turiste u turističkom srcu Praga gde je organizovao hepening kako Islamska država okupira Prag. Došli su na kamili i džipu mašući crnom zastavom Islamske države i počeli da pucaju, zbog ćega su turisti i Pražani počeli da beže, misleći da je teroristički napad pravi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.