U trendu

Češki predsednik Zeman ponovo prevezen u bolnicu

Predsednik Češke Miloš Zeman prevezen je danas iz predsedničkog zamka Lani u bolnicu u Pragu, pošto je posle skoro nedelju dana tvrdnji da je samo iscrpljen, Predsednička kancelarija priznala da je zaista bolestan.

„Mogu da potvrdim da je predsednik Miloš Zeman smešten u Centralnu vojnu bolnicu u Pragu, kratko će vam informacije dati njegov lekar Miroslav Zavoral u 14 časova“, kazala je Češkom radiju portparol bolnice Jitka Zinke.

Predsednička kancelarija i Zemanov portparol Jirži Ovčaček su u petak, kada su priznali da je predsednik bolestan, ne precizirajući šta mu je, i dalje tvrdili da je predsednik Zeman u stanju da vodi razgovore o tome kome će poveriti mandat da sastavi vladu posle izbora 8. i 9. oktobra.

Zbog pogoršanog zdravlja predsednika, koji prema nezvaničnim saznanjima čeških medija i njegovog prijatelja, bivšeg predsednika Vaclava Klausa, ima probleme sa jetrom, zbog koje mu se gomila tečnost u trbušnoj duplji, Predsednička kancelarija iz dana u dana bila je prinudjena da otkazuje program predsednika koji je koliko dan ranije najavljivala.

Zeman prvi put nije bio u stanju da glasa na biralištu u Pragu, otkazan je njegov današnji intervju sa komentarom stanja posle izbora za televiziju CNN Prima njuz, danas se samo sreo sa premijerom Andrejom Babišom, a premijer je, iako je bilo najavljeno obraćanje medijima, izbegao novinare, dok je javnost predsednika poslednji put uživo videla 1. septembra.

Zemanov portparol saopštio je danas da je šef države konačno prihvatio preporuku svog lekara da bude smešten u bolnicu, kako je doktor Zavoral pokušavao da ga ubedi već dva puta ove nedelje, a Zeman je to odbijao.

Predsednikovo pogoršano zdravlje osetno komplikuje sastavljanje vlade u Češkoj posle parlamentarnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno tesno ispred ANO premijera Babiša.

Zajedno je održala predizborna obećanja i već sinoć je potpisala sa drugom uspešnom opozicionom koalicijom Pirati i nezavisni gradonačelnici STAN memorandum o tome da će zajedno formirati vladu.

Dve opozicione koalicije imaju zajedno komotnu većinu od 108 poslanika u donjem domu.

Premijer Andrej Babiš, iako poražen i nema partnera da sastavi vladu, pošto ima najbrojniji poslanički klub, insistira da, kako mu je već ranije javno obećao predsednik Zeman, on dobije prvi pokušaj da sastavi vladu.

Zeman (77) je prošlog meseca osam dana proveo u bolnici, pušten je 22. septembra na kućno lečenje, ali njegova kancelarija i portparol tvrdili su sve do pre tri dana da mu nije ništa već da je samo dehidriran i iscrpljen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.