Četiri petine Francuza veruje u neku teoriju zavere

U Francuskoj su teorije zavere „krupna društvena pojava“ koja zaokuplja tu zemlju, čijih skoro osamdeset odsto stanovnika veruje u bar jednu od velikih teorija zavere.

To je otkrila studija Francuskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja (IFOP), uradjena za Fondaciju za istraživanje demokratije „Žan Žores“ i za veb-sajt „Konspirasi voč“ (Conspiracy Watch).

Tri godine posle terorističkog napada januara 2015. godine u Parizu i u jeku pune ofanzive vlade protiv „lažnih vesti“, studija pokazuje da 79 odsto Francuza veruje najmanje u jednu teoriju zavere. Onih koji veruju u po bar četiri teorije zavere je 34 odsto, a 13 odsto ispitanika veruje u najmanje sedam takvih teorija.

Medju mnogim teorijama zavere koje kruže u javnosti i pominju se u studiji, od najnovije do najstarije, 55 odsto Francuza veruje da je „Ministarstvo zdravlja u dosluhu s farmaceutskom industrijom da bi prikrilo istinu o štetnosti vakcina“, a 54 odsto smatra da je „CIA bila umešana u ubistvo predsednika SAD Džona Kenedija u Dalasu“ 1963. godine.

U vezi s terorizmom, 19 odsto Francuza smatra da u napadima na redakciju provokativnog nedeljnika „Šarli ebdo“ i na jevrejsku prodavnicu „Iper Kaše“ januara 2015. godine „ima nečeg mutnog“ i da ih sigurno nisu „planirali i izveli samo islamski teroristi“, što smatra 27 odsto mladjih od 35 godina i 30 odsto ispitanika izmedju 18 i 24 godine.

Pored toga, 32 odsto Francuza smatra da je „virus AIDS-a stvoren u laboratoriji i testiran na stanovništvu Afrike pre širenja svetom“, a 31 odsto se slaže sa izjavom da „džihadističkim terorističkim grupama, poput Al-Kaide ili Islamske države, zapravo upravljaju zapadne tajne službe“.

Uz to, 16 odsto Francuza smatra da Amerikanci nikada nisu bili na Mesecu, a devet odsto veruje da je „moguće da je Zemlja ravna, a ne okrugla kako se govori još od škole“.

„Ti rezultati potvrdjuju da smo kolektivno suočeni s jednom, ne samo opipljivom, već i krupnom pojavom koja prožima celo društvo i u zabrinjavajućoj meri napaja kolektivne predstave“, smatra Rudi Rajhštat, direktor veb-sajta „Konspirasi voč“.

Istraživanje je obavljeno 19. i 20. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih stanovnika Francuske, sastavljenom po metodu kvota i zaokruženom drugim uzorkom od 252 osobe mladje od 35 godina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike