Merkel: Dug i težak put do sporazuma s Grčkom

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da je pred Grčkom i njenim evropskim partnerima dug put pun izazova pre nego što finalizuju treći program pomoći za Atinu, nakon što su maratonski pregovori dve strane okončani dogovorom.

„Put će biti dug, a sudeći po noćašnjim pregovorim, i težak“, rekla je Merkelova novinarima u Briselu po okončanju 17 sati dugih pregovora, prenosi agencija Frans pres.

Kancelarka je poručila da će savetovati nemačkom parlamentu da odobri otvaranje pregovora s Grčkom o trećem paketu pomoći, nakon što grčki parlament odobri celokupan program i donese prve zakone koji se na njega odnose.

Merkelova nije precizirala kada bi moglo doći do glasanja u nemačkom parlamentu, ali je rekla da će parlamentarnom komitetu podneti pozitivan izveštaj ove nedelje. „Bolje je ne vraćati zakonodavce s letnjeg odmora pre nego što zakoni u Grčkoj budu izglasani“, navela je ona.

Grčka je sebi otežala uslove kroz oštar pad ekonomije u poslednjih šest meseci, kao i kroz zatvaranje banaka u poslednje dve nedelje, rekla je Merkelova, dodajući da je Nemačka odustala od zahteva da Grčka na neko vreme izađe iz evrozone ukoliko ne ispuni uslove sporazuma.

„Ne treba nam plan B jer je plan A odobren“, dodala je ona.

Premijer Grčke Alekis Cipras je prethodno izjavio da je Grčka obezbedila restrukturiranje duga, srednjoročno finansiranje paketom pomoći vrednim 35 milijardi evra u dogovoru sa svojim poveriocima i ostanak zemlje u zoni evra.

On je rekao da dogovor koji je tokom noći postignut tokom samita evrozone Grčkoj može da donese nove investicije,  da joj pomogne da se izvuče iz recesije i izbegne kolaps bankarskog sistema, javio je Rojters.

„Imali smo samo jedan cilj – da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili“, rekao je jutros novinarima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon samita koji je trajao rekordnih sedamnaest sati.

On je kazao da je Grčkoj odobrena ukupna pomoć od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede. „Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta“, rekao je Tusk.

Četvorka postigla kompromis: Odluka na liderima evrozone

Lideri Grčke i Nemačke, Francuske i zvaničnik Evropske unije (EU) dostigli su noćas kompromis o dugu Atine koji će biti predstavljenim ostalim liderima evrozone, saopštio je izvor iz Brisela.

Foto: Beta

„Imali smo samo jedan cilj – da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili“, rekao je novinarima jutros predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon samita koji je trajao rekordnih sedamnaest sati.

On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

„Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, vidno umoran, poručio novinarima da neće biti biti „Greksita“, odnosno izbacivanja Grčke iz evrozone.

„Veoma sam zadovoljan“, rekao je on i dodao da je jutrošnji dogovor „tipično evropsko kompromisno rešenje“.

Predsednik evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dajslblom, istakao je da je „problem poverenja“ u namere grčke vlade da sprovede paket reformi konačno prevaziđen.

On je objasnio da je Grčka pristala na ključni zahtev poverilaca da sredstva dobijena privatizacijom prebaci u poseban fond u Luksemburgu kako bi se obezbedilo da se ona troše na otplatu dugova, a ne na plate i penzije.

Ovo je, uz zahtev da trošenje novca iz paketa pomoći kontroliše Međunarodni monetarni fond, a ne grčka vlada, bio glavni kamen spoticanja sinoćne maratonske sesije.

Holandski ministar je objasnio da će sporazum stupiti na snagu krajem sedmice, nakon što ga usvoje parlamenti Grčke i njenih evropskih partnera.

 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.