U trendu

Četvrta kategorija: Tajfun Lan pogodio Japan, dve osobe poginule

Tajfun Lan usmrtio je danas najmanje dve osobe u Japanu, a vlasti su, na dan izbora u toj zemlji, preporučile evakuaciju desetina hiljada ljudi, dok je na stotine letova zbog nevremena otkazano.

Jedan muškarac je poginuo ispod građevinskih skela koje su se srušile pod naletom snažnih vetrova, dok je jedan ribar izgubio život pokušavajući da uspostavi kontrolu nad svojim brodom, javlja japanska agencija Kjodo.

Manji broj ljudi prijavio je lakše povrede, navodi Rojters.

Tajfun Lan, koji je klasifikovan kao snažna oluja četvrte kategorije, noćas se nalazio južno od Japana krećući se ka severoistoku brzinom od 50 kilometara na sat uz blago ubrzanje, saopštila je Japanska meteorološka agencija (JMA).

Očekuje se da će tajfun doneti obilne padavine glavnom japanskom ostrvu Honšu, a moguće je i da će se primaći Tokiju, u ponedeljak ujutro, kada će, kako se očekuje, verovatno oslabiti na nivo oluje druge kategorije.

JMA je izdala upozorenje na obilnu kišu i poplave na pacifičkoj strani Japana uključujući tokijsku oblast, preporučujući evakuaciju za više od 70.000 domaćinstava u raznim delovima Japana, a za više od 5.000 domaćinstava izdat je nalog za evakuaciju, javlja japanska televizija NHK.

Za ponedeljak ujutro pogrnoziraju se jaki vetrovi jačine do 180 kilometar na sat u centralnom i istočnom Japanu.

Premijer Šinzo Abe rekao je novinarima da je vladu pozvao da preduzme mere kako bi se na mininum svela opasnost po živote ljudi.

Više od 300 letova je otkazano, a železnički saobraćaj je u prekidu širom zemlje, ponegde zbog kvara na električnoj mreži.

Za sada nema podataka kako se oluja i evakuacije odražavaju na glasanje tokom današnjih parlamentarnih izbora u Japanu, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.