U trendu

CG dijaspora traži obustavljanje dokumenata o prebivalištu

PODGORICA – Crnogorska dijaspora, odnosno 46 udruženja Crnogoraca u svetu protiv su izmene odluke o sticanju državljanstva te zemlje i Zakona o prebivalištu i boravku i pozivaju vlast da odmah odustane od realizacije tih dokumenata.

U pismu upućenom na više adresa, među kojima su predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, kao i nemačka, američka i britanska ambasada u Podgorici.

Oni u pismu traže da realižacija izmena Zakona o prebivalištu i izmena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom odmah bude obustavljena.

Pozvali su Evropsku uniju da reaguje na ovaj, kako navode, „grubi pokušaj etnoinženjeringa u Crnoj Gori“.

Dijaspora pozvala nadležne, ali i međunarodni faktor u Crnoj Gori da, kako navode, „stanu u odbranu i omoguće zaštitu biračkog prava crnogorskih državljana u dijaspori…“.

„Ukoliko Vlada Crne Gore ne odustane od planiranog usvajanja pomenutih dokumenata, o dramatičnoj situaciji u zemlji, izazvanoj prekrajanjem njene etničke i verske strukture, izvestićemo sve relevantne međunarodne adrese, a zadovoljenje svojih prava potražiti sudskim putem…“, naveli su, između ostalog, u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.