U trendu

CG: Ministar pravde odobrio izručenje Sinđelića Hrvatskoj

PODGORICA – Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin doneo je danas rešenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića Hrvatskoj radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubistva počinjenog u toj državi.

Sinđelić (38), državljanin Srbije, svedok je saradnik u slučaju pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine, prenosi CdM.

„Odluku da Sinđelić bude izručen Hrvatskoj ministar Pažin doneo je u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kako se dodaje, prethodno su nadležni državni organi doneli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahteva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan.

Hrvatska je tražila izručenje Sinđelića radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelić je 17. juna ove godine stigao ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je navodno rekao inspektorima Odeljenja bezbednosti Rožaje, stizale stalne, konkretne pretnje da će biti ubijen.

Nakon toga Sinđelić je zatražio politički azil u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.