U trendu

CG ne planirana poskupljenja i restrikcije struje

PODGORICA – Iz crnogorske Elektroprivrede (EPCG) tvrde da do kraja godine neće biti poskupljenja ni restrikcija električne energije, a stručnjaci preporučuju mere štednje.

Za tri meseca Crna Gora uvezla je struje u vrednosti od gotovo 106 miliona evra, a Nacionalno koordinaciono telo koje bi se bavilo energetskom krizom, formirano krajem jula, još se nije sastalo.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, prenosi portal RTCG, kažu da prate situacije i da će se pomenuto telo okupiti.

Direktor EPCG Nikola Rovčanin kaže da je Crna Gora jedna od retkih zemalja u svetu gde se oseća energetska kriza zbog sezone, jer je povećana potrošnja, a smanjena proizvodnja i da je zbog toga bila prinuđena da uvozi struju.

Za uvoznu struju Crna Gora je kaže za tri meseca platila gotovo 106 miliona evra.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija, piše portal, najavljuju da će Savet ubrzo usvojiti novi set mera i preporuka za naredni period.

„Ne razmišljamo da povećamo cenu električne energije, jer za 10 do 20 odsto ne bi ništa dobili. Do kraja godine ne razmišljamo o tome, ne razmišljamo o restrikcijama“, kaže Rovčanin.

Marko Perunović, član Nacionalnog saveta za analizu i praćenje sigurnosti snabdevanja energijom smatra da treba biti spreman na mere i restrikcije.

„Trebalo bi da imamo plan restrikcija, jer smo suočeni sa tim da nemamo električnu energiju, uvozimo je, čekamo četvrti kvartal, velike padavine“, kaže Perunović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.