U trendu

CG: Pretnje skolama stigle iz inostranstva

PODGORICA – Nakon što je danas na mejl adrese više škola, državnih institucija, Glavnog grada Podgorica, Vlade i MUP-a stigle poruke preteće sadržine, da će sve škole u Crnoj Gori biti dignute u vazduh iz Uprave policije su saopštili da je utvrđeno da su mejlovi poslati sa domena čiji se serveri nalaze u inostranstvu, te da rade na identifikaciji osoba koje su ih uputile.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić kazao je za TVCG da nema potrebe za širenjem panike, te da treba prepustiti nadležnim da obavljaju svoj posao.

“Službenici Uprave policije intenzivno preduzimaju mere i radnje u odnosu na poruke upućene elektronskom poštom na adrese nekoliko institucija i ustanova u Crnoj Gori kojima se uslovno prijetilo aktiviranjem eksplozivnih naprava u školama”, saopšteno je iz UP, prenosi CdM.

S tim u vezi, upoznata su i nadležna tužilaštva, i sprovode se policijsko-tužilačke aktivnosti u cilju utvrđivanja okolnosti upućenih pretnji, prvenstveno radi otklanjanja eventualne neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude i imovinu, ali i radi otkrivanja i rasvetljavanja krivičnih dela u odnosu na poruke, uključujući i krivično delo lažno prijavljivanje.

“Između ostalog, policija vrši obilazak škola na teritoriji Crne Gore, i tom prilikom se daju opšta i pojedinačna uputstva za postupanje u ovakvim slučajevima”, navode iz Uprave policije.

Dodaju da su određene kontakt osobe, koje će biti dostupne 24 časa za kontakt ovih ustanova sa policijom, radi preventivnog delovanja, sprečavanja krivičnih dela, ali i panike.

“U kontekstu napred navedenog, posredstvom međunarodne saradnje, preduzimaju se i aktivnosti radi identifikacije osobe ili osoba koje su uputile preteće poruke, s obzirom da su poruke poslate posredstvom elektronske pošte, odnosno domena čiji serveri se nalaze u inostranstvu”, zaključuju u Upravi policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar