U trendu

CG: Sveukupni odnosi sa Hrvatskom prijateljski

PODGORICA – Crna Gora i Hrvatska postigle su saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se detaljnije posvetila rešavanju pitanja broda „Jadran“, s obzirom na različita tumačenja u dvema državama kome brod pripada.

To se navodi u Informaciji Vlade Crne Gore o saradnji sa susednim zemljama, koja je objavljena juče.

Navodi se da se „sveukupni odnosi Crne Gore i Hrvatske mogu oceniti kao prijateljski“.

Od obnove crnogorske nezavisnosti, navodi se, Hrvatska Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak Crne Gore na putu evropske integracije.

Dodaje se da je tokom zvanične posete ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, postignut dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mešovotog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018. godine.

Ovim će se, kažu, ostvariti saradnja u pitanjima koje imaju nemerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obe države, a koji predstavjaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose.

„Takođe, postignuta je saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rešavanju pitanja broda ‘Jadran’, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada“, pnavodi se u vladinoj informaciji, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.