CG: Uvodi se stroža zabrana pušenja

PODGORICA – Crnogorska vlada usvojila je danas predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim se strogo zabranjuje konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom delu zatvorenog prostora u kome poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe.

Prema predlogu zakona, pušenje nije dozvoljeno ni u delovima kafića, barova i restorana u kojima se služe piće ili hrana, kao ni u prostorima u kojima se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna delatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska delatnost, proizvodnja, promet i skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, prenosi RTCG.

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da novim zakonskim odredbama neće biti moguće ni plaćanje takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

„Međutim, postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim rečima, uvažen je zahtev Privredne komore Crne Gore i priređivača igara na sreću zbog čega su od novih pravila izuzeta jedino kazina, kojih trenutno ima pet u sistemu.

„Kazina su izrazila spremnost da pored posedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu i na način koji odredi Vlada“, kazao je Hrapović.

(Tanjug)

Napišite komentar