U trendu

CG: Vakcinisani RUS i kineskom vakcinom šansa za spas turizma

PODGORICA – Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović izjavio je da, ukoliko bi sve članice EU prihvatile predlog zakona da se potvrda o vakcinisanju odnosi isključivo na vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, to bi bila šansa za Crnu Goru da liberalnijim merama privuče i one turiste koji su vakcinisani cepivom koje nije odobreno, poput ruske i kineske.

Evropska komisija je u sredu donela zakonodavni predlog o uspostavljanju zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu koja je dokaz da je nosilac vakcinisan protiv virusa kovida-19, oporavljen od njega ili da su mu rezultati testa negativni.

Golubović je za Pobjedu rekao da je istočnoevropsko tržište u tom smislu najatraktivnije, jer će stanovnici ovog dela Evrope dominantno biti vakcinisani vakcinama koje nisu odobrene i dodaje da, ako bi se u Crnoj Gori proces vakcinacije ubrzao, to bi pozitivno uticalo na percepciju te zemlje kao sigurne destinacije.

„Moguće je da bi ubrzana i masovna vakcinacija stanovnika Crne Gore, uz blagovremeno informisanje potencijalnih turista o toj činjenici, pozitivno uticala. Međutim, ne mislim da je to presudan faktor za uspešnost predstojeće letnje turističke sezone. Mnogo značajniju ulogu imaće ponovno uspostavljanje direktnih avio-linija sa najznačajnijim emitivnim tržištima“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar