U trendu

CG: Već premašen prosek padavina za celi novembar

PODGORICA – Padavine su poslednjih dana izazvale brojne probleme u više opština u Crnoj Gori, a među najpogodenijim opštinama je nikšićka, gđe je vodostaj gornjeg toka reke Zete zabeležio rekordan nivo.

„Najviše kiše prema podacima sa naših meteoroloških stanica bilo je u centralnim, zapadnim i severo-zapadnim delovima naše države – Podgorica, Nikšic, Žabljak, Kolašin, Herceg Novi“, kazao je sinoptičar Dragan Burić u Dnevniku TVCG.

Reč je ekstremnim količinama padavina.

„U Podgorici je tokom prethodna 3-4 dana palo ukupno 375 litara kiše po metru kvadratnom, a prosek za celi mesec je oko 238 litara. Mesečni prosek je prevaziđen i na podrucju Kolašina i Žabljaka, kao i Šavnika u kojem je do sada palo 466 litara kiše, a prosek za novembar je oko 274 litra“, naveo je Burić.

U oktobru je bila obrnuta situacija. „Da smo imali kišan i vlažan oktobar situacija bi bila mnogo dramatičnija nego što je sada“, istakao je on.

Kada je reč o vodostajima, kako je naveo, najkritičnije je na podrucju gornjeg toka reke Zete, u Nikšićkom polju, ali i vodostaj Morače je u domenu velikih voda.

„Pre dva dana je oboren rekord vodostaja Zete. U gornjem delu reke izmjeren je nivo vode od 257 cm, a dosadašnji rekord je bio 243 cm“, naveo je Burić.

I narednih dana u Crnoj Gori očekuje se nestabilno vreme. Biće kiše povremeno, ali ni približno kao u sredu ili prethodnih dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.