U trendu

Ciklon nije pokolebao demonstrante protiv kovid restrikcija na Novom Zelandu

Ciklon Dovi koji je danas doveo do prekida struje, klizišta i brojnih evakuacija širom Novog Zelanda nije obeshrabrio demonstrante protiv vakcina koji šest dana kampuju ispred parlamenta u Velingtonu.

Stotine demonstranata inspirisani kanadskim konvojima vozača kamiona protiv zdravstvenih mera igrali su u blatu uz muziku koja je trebalo da ih otera.

Čak ni ponuda za pregovore britanskog pevača Džejmsa Blanta nije uspela da okonča ćorsokak u kome su se našle vlasti u Velingtonu.

Zamenik premijera Grant Robertson rekao je na televiziji da svaki Novozelandjanin ima prava na mirne proteste, ali je ocenio da su ove demonstracije otišle mnogo dalje od toga.

„Smatram da je retorika ovih demonstracija jako zabrinjavajuća… ima nešto tužno, postoji element teorije zavere u koju su ljudi dozvolili da se uvuku“, rekao je on.

Po ugledu na kanadske vozače kamiona koji parališu glavni grad Kanade Otavu, novozelandski demonstrati protive se drastičnim antikovid merama koje je vlada uvela i traže okončanje obavezne vakcinacije za osobe koje rade u odredjenim sektorima kao što je zdravstvo.

Njihova odlučnost je izgleda pojačana posle intervencije policije u četvrtak kada je uhapšeno 122 ljudi.

Od tada je policija prestala da hapsi i vlasti su pokušale da obeshrabre demonstrante aktiviranjem automatskih prskalica za vodu. Čak i pre nego što je stigao ciklon Dovi travnjaci ispred Parlamenta pretvoreni su u blatnjavu površinu.

Šef policije rekao je da policija nastavlja da ispituje opcije za rešenje problema dok predsednk Parlamenta Trevor Malard pušta preko razglasa muziku kao što je „Makarena“ i poruke vlade demonstrantima. Demonstranti uzvraćaju puštanjem sopstvene omiljene muzike.

Vetrovi su dostigli jačinu od 130 kilometara na čas u Velingtonu i drugim delovima arhipelaga, a policija je pozvala stanovništvo da izbegava svako kretanje koje nije neophodno. Brojni putevi su blokirani zbog klizišta, a severno od Velingtona kuće su evakuisane.

U više oblasti prijavljeni su kvarovi struje i vatrogasci su intervenisali zbog drveća koje je palo na kuće i električne voodove, krovovi su odneti i više područja je poplavljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.