U trendu

Čile uveo vanredno stanje u regiji naroda Mapuče

SANTJAGO – Administracija čileanskog predsednika Gabrijela Borića proglasila je vanredno stanje u južnim delovima zemlje zbog eskalacije nasilja kao posledice sukoba između države i autohtonog naroda Mapuče.

U nasilju je ubijeno nekoliko građana, uključujući aktiviste naroda Mapuče, pripadnike snaga bezbednosti i šumare, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Izkia Sičes proglasila je vanredno stanje u skladu sa čileanskim Ustavom, čime je omogućeno vojsci da čuva bitne rute i puteve u oblastima u epicentru sukoba.

„Evidentno je da smo u poslednje vreme imali sve veči broj akata nasilja na putevima i bili smo svedoci napada kukavica, odlučili smo da iskoristimo sve alate države da obezbedimo bezbednost našim građanima“, rekla je Sičes.

Dodaje se da su sabotaže i paljenja kuća, kamiona i mašina porasle poslednjih godina u oblasti u koja je važila za izuzetno turističku regiju.

Kako se navodi, nekoliko grupa naroda Mapuće zahteva povratak zemlje predaka na kojoj trenutno posluju šumarska preduzeća.

Borićeva levičarska vlada najavljuje da će izdvojiti oko 470 miliona dolara za projekte javnih radova u toj oblasti, zajedno sa ranije najavljenim planovima za promociju restitucije zemljišta i stvaranje ministarstva za starosedeoce, navela je Sičes.

Novo vanredno stanje ograničenije je od onog koje je uvela prethodna vlada, a sam Borić izjavio je da nema nameru da ga obnavlja na način koji je odredio njegov desničarski prethodnik Sebastijan Pinera, koji je vanredno stanje više puta produžavao, ali je ovog marta bilo ukinuto.

Neke grupe Mapuče naroda podnele su sudski nalog za zaštitu protiv Pinere, rekavši da je vanredno stanje proizvoljno i nezakonito.

Sičes je rekla da je vlada zatražila od javnog ministarstva da tužilac istraži kriminalne organizacije i aktivnosti kao što su trgovina drogom i krađa drva u toj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.