U trendu

Čileanci na referendumu glasali protiv novog ustava

SANTJAGO – Čileanci su na referendumu u nedelju glasali protiv novog, naprednog ustava, koji je bio urađen sa ciljem da zameni stari ustav, napisan u vreme vladavine bivšeg diktatora Augusta Pinočea, 1980. godine.

Na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova, protiv ustava je glasalo 61,9 odsto ljudi, dok je 38,1 odsto glasalo za promenu, a izlazak na birališta je bio obavezan, preneo je „Gardijan“.

Senatorka Ksimena Rinkon, jedna od glavnih protivnika novog ustava, poručila je da je pobeda očigledna i zatražila je da se napiše novi ustav.

Političari koji su bili za promenu ustava su priznali poraz, a predsednik Gabrijel Borić je sazvao za večeras sastanak partijskih lidera, koji će se održati u predsedničkoj palati La Moneda.

Predloženi ustav je uključivao dugačku listu socijalnih prava i garancija, a dokumentom je utvrđena rodna ravnopravnost u vladi i drugim državnim organima.

Ustav je trebalo da da prioritet zaštiti životne sredine i da prizna autohtone narode Čilea, prvi put u istoriji te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar