U trendu

Ćin Gang: Produbljivanje odnosa Kine i Rusije u novoj eri

Nedavna uspešna državna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji postigla je plodne uspehe, pružajući strateško liderstvo za produbljivanje odnosa Kine i Rusije u novoj eri, izjavio je u četvrtak kineski državni savetnik i ministar inostranih poslova Ćin Gang.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) , Ćin je to izjavio prilikom sastanka sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim u Samarkandu, u Uzbekistanu, na marginama četvrtog sastanka ministara inostranih poslova zemalja suseda Avganistana.

„Kina je spremna da radi sa ruskom stranom na sprovođenju konsenzusa dvojice šefova država kao suštinskog zadatka i promoviše bilateralne odnose kako bi održala visok nivo rada“, dodao je Ćin.

Prema njegovim rečima, „suočen sa haotičnim svetom, predsednik Si je izneo niz velikih inicijativa i ideja za promovisanje zajedničkih napora za izgradnju trajnog mira i zajedničkog prosperiteta i pozdravio aktivnu podršku i učešće Rusije“.

Lavrov je rekao da su visokofrekventna interakcija na visokom nivou i strateška saradnja pokazali pozitivnu dinamiku i potpunu otpornost bilateralnih odnosa.

„Rusija je spremna da radi sa Kinom na sprovođenju važnog konsenzusa šefova država i promovisanju ključnih planova za ekonomsku saradnju Rusije i Kine“, nastavio je Lavrov.

„Ruska strana čvrsto podržava kinesku stranu u čuvanju svojih suštinskih interesa, aktivno podržava Inicijativu za globalni razvoj, Inicijativu za globalnu bezbednost i Inicijativu za globalnom civilizacijom i voljna je da radi zajedno na održanju regionalnog mira i stabilnosti i održivog razvoja“, dodao je.

Dve strane su takođe razmenile mišljenja o krizi u Ukrajini.

Predstavljajući nedavne apele koje je Kina iznela međunarodnoj zajednici, Ćin je naglasio da, kako bi se rešila kriza u Ukrajini, sve strane treba dobrovoljno da reaguju, akumuliraju međusobno poverenje i stvore slove za mirovne pregovore.

„Kina je voljna da promoviše političko rešenje krize, i igra konstruktivnu ulogu u ponovnom pokretanju pregovora“, rekao je Ćin.

Lavrov je pozitivno ocenio kineski stav, navodi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar