Cipras: Micotakis da povuče odluku o zatvorenim centrima

ATINA – Bivši grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je aktuelnog grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da poništi zakonski akti za zatvorene centre za izbeglice i migrante na grčkim centrima, prenosi a1on.

“Da se promeni smer, da se povuče zakonski akt o zatvorenim centrima, da se povuku specijalne policijske jedinice sa ostrvima i da se obustave građevinske aktivnosti za ‘izgradnju zatvora’”, poručio je Cipras komentarišući incidente na ostrvima Lezbos i Hios, kao i politiku grčke vlade u odnosu na pitanje migranata i izbeglica.

Poručio je da grčka vlada ne može da traži solidarnost i podršku od zemalja EU, a da se istovremeno ponaša bez solidarnosti i podršku za ostrva na grčkoj teritoriji.

“SIRIZA kao odgovorna opozicija je spremna da podrži kreiranje i sprovođenje nacionalnog plana za upravljanje izbegličkom i migrantskom krizom. Kroz dijalog sa lokalnim zajednicama da rasteretima naša ostrva”, rekao je Cipras.

Ali, poručio je on, ako insistiramo na autoritarnim izborima, mi nećemo imati drugo osim da se suprostavimo vlastima i budemo zajedno sa našim sugrađanima na ostrvima koji s pravom se bore i suprostavljaju.

Na grčkim ostrvima Lezbos i Hios poslednjih nekoliko dana situacija je tenzična zbog odluke grčkih vlasti da izgrade zatvorene centre za izbeglice i migrante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.