U trendu

Cipras: Opoziciona Nova demokratija je manipuliše populizmom

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je opozicionu stranku Novu demokratiju da s jedne strane, u žellji da privuče glasače širi „etnopopulizam“ i govore o izdaji oko makedonskog pitanja, dok s druge strane poručuju da će, ukoliko dođu na vlasti, brinuti da se poštuje ovaj, kako ga nazivaju, izdajnički Prespanski dogovor.

Cipras je dodao da se njegovi politčki izdajnici ponašaju „neodgovorno i kratkovido“, te ih je upitao zašto ih toliko zanima poštovanje Prespanskog sporazuma ukoliko ga smatraju za izdajničkim.

Govoreći o bezbednosti i njenom značenju u svim oblastima života, grčki premijer i lider vladajuće SIRIZA tokom prvog preizbornog mitinga u Atini, rekao je da bezbednost nije reč u reklamnoj kampanji, već perspektiva sadašnjosti i budućnosti za sve Grke.

On je takođe govorio o bezbednosti u samoj Grčkoj, ocenjujući da bezbednost obezbeđuju i savezništva koja se grade sa narodima iz Balkana i „prijateljstvo i saradnji sa susedima sa severa za koje je , prema Sporazumu iz Prespe,kaže Grčka, postala garant njihova bezbednosti, ali i njihovog evropskog puta“.

Na zahtev grčkog premijera Aleksisa CIprasa, u Grčkoj će 7. jula biti održani prevremeni parlamentarni izbori, nakon što je vladajuća SIRIZA na izborima za Evropski parlament osvojila skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar