Cipras predložio vanredni kongres Sirize u septembru

Grčki premijer Aleksis Cipras, pod pritiskom svojih stranačkih kolega iz vladajuće Sirize oko nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora, predložio je danas održavanje vanrednog kongresa stranke u septembru na kome bi se utvrdila vladina strategija.

„Pozivam sve da podelimo političku odgovornost zarad jedinstva Sirize“, rekao je Cipras članovima centralnog komiteta vladajuće stranke.

„Predlažem održavanje…vanrednog kongresa u septembru“, kazao je grčki premijer, a preneo AFP.

Cipras je naveo da ukoliko se članovi Sirize izjasne kasnije u toku dana protiv održavanja vanrednog kongresa u septembru, onda vladin plan o ratifikaciji paketa pomoći treba da bude stavljen na referendum unutar stranke u nedelju.

Grčki premijer je istakao da postoji „apsurdna podvojenost“ u Sirizi, gde mnogi istaknuti članovi, uključujući bivše ministre glasaju protiv reformi, a vlada se oslanja na glasove opozicije kako bi obezbedila njihovo usvajanje u parlamentu.

„U našoj stranci, ne postoje manji i veći levičari, manji i veći revolucionari“, poručio je Cipras.

„Ukoliko cilj nije zajednički, nema smisla koegzistencija“, dodao je premijer, nagoveštavajući mogućnost rascepa u vladajućoj stranci.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima u julu ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je ovog meseca da glasa za reforme, a Cipras je u sredu rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Grčka vlada je 13. jula pristala na mere štednje u zamenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi evra, što je treći program spasavanja te države u pet godina.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.