U trendu

Citroen povukao reklamu zbog promovisanja seksualnog uznemiravanja

KAIRO – Citroen je danas povukao reklamu koja se emituje u Egiptu i u kojoj se pojavljuje pop zvezda Amr Dijab, a kojeg su korisnici društvenih mreža optužili za promovisanje seksualnog uznemiravanja.

Francuski proizvođač automobila poručio je da ne toleriše bilo kakav oblik uznemiravanja i izvinio se svima koji su se osetili uvređenima, prenosi BBC.

U reklamnom spotu Diab koristi kameru svog automobila da fotografiše ženu koja prelazi put, očigledno bez njenog pristanka, a kasnije su viđeni kako se voze zajedno.

Egipatsko-američka novinarka Rim Abdelatif opisala je to kao „jezivo“.

„Ko je smislio da bi bila dobra ideja da se napravi reklama koja omogućava seksualno uznemiravanje u zemlji u kojoj je 98 odsto žena prijavilo da su bile uznemiravane u nekom trenutku svog života“ napisala Rim Abdelatif je na Tviteru.

Spisateljica Amal Alhariti je takođe na Tviteru poručila da je poražavajuće da cela ekipa koja je učestvovala u kreiranju spota nije razumela da time povređuje nečija prava.

“Ono što je bolno u reklami Amra Diaba je to što cela ekipa nije shvatila grešku. Niko u ekipi nije prigovorio da se devojke slikaju na ulicama bez njihovog pristanka. Ovo je tako tužno“, poručila je Alhariti.

U komentaru na Instagram nalogu kompanija Citroen Egipat upozorila je da muškarci koji gledaju reklamu mogu pogrešno da razumeju da bi neželjeno fotografisanje žene moglo da dovede do sastanka, dok bi stvarnosti mogli da budu osuđeni na zatvorsku kaznu.

Danas je Citroen u saopštenju naveo da je uklonio reklamu nakon što je obavešten da je deo u kome se ističe kamera automobila doživljen kao neprikladan.

Poslednjih godina desetine žena inspirisanih pokretom #MeToo progovorile su na društvenim mrežama o svojim iskustvima sa seksualnim uynemiravanjem i napadima u Egiptu.

Istraživanje UN iz 2013. godine pokazalo je da je 99,3 odsto devojaka i žena u Egiptu prijavilo da je tokom života doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, a 82,6 odsto njiih ne oseća se bezbedno na ulici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar