U trendu

CK na udaru kritika zbog reklame sa trudinim muškarcem

BEOGRAD – Američki globlano poznati modni kreator Kelvin Klajn našao se na meti kritika nakon što je obajvio reklamu o „novoj stvarnosti“ u kojoj su između ostalog glavni akteri transrodni par, odnosno transrodni muškarac u dvetom mesecu trudnoće.
Kelvin Klein je fotografije za reklamu donjeg veša objavio na Instagramu, na Dan majki, a na njima su prikazane porodice u „sirovom i autentičnom obliku“ – od majke koja doji bebu iz mešovitog braka do transrodnog para koji čeka prvo dete, a kojom je kako kaže, želeo da „ukaže na realnost novih porodica“, prenose brojni mediji.
Međutim, slike raznolikih novih porodica izazvale su nezadovoljstvo kritičara, među kojima su pojedini čak naveli da više ne žele da kupuju, niti da vide išta što nosi naziv Kelvin Klajn.

„Uprkos tome što je trudnoća sve češća među transrodnim muškarcima, neki od 22 miliona pratilaca brenda donjeg veša na Instagramu postavili su za zadatak da povrate zastarelu transfobičnu retoriku u odeljku za komentare“, navode mediji.

Na slikama, Roberto, transrodni muškarac, pokazuje svoj trudnički stomak dok pozira sa transrodnom suprugom Erikom.
„Možemo da imamo decu biološki ili iz srca…naše mesto je da volimo i da budemo voljeni“, naveo je par.

Transfobicni komentari ispod objave na Instagramu kritički su nastrojeni prema odluci kompanije CK da u reklamu uključi sve vrste porodica, uključujući Roberta i Eriku.
Reči poput „blokirano“, „otkazano“ i „nikad više ne kupujem“, našle su se među komentarima tog modnog brenda na Instagramu.

Brojni kritičari su i na Tviteru podelili svoje uverenje da transrodni muškarci ne mogu ili ne bi smeli da zatrudne i imaju decu.
Kelvin Klajn je povodom kritika na Instagramu pozvao ljude da privhate platformu kao inkluzivnu, uz poštovanje prema okruženju i pravu svakog pojedinaca na izbor.

„U modnoj kući Kelvin Klajn tolerišemo sve osim netolerancije – svaki netolerantni komentar biće uklonjen, a svi nalozi koji imaju izlive mržnje mogu biti blokirani“, naveo je Klajn i naglsio da se u kompaniji raduju nastavku pozitivnog i inkluzivnog dijaloga u partnerstvu sa zajednicom.
Kako navodi Indi100, dodatak britanskog „Indipendenta“, Kelvin Klajn je bio pod lupom jer nije dovoljno uključivao različicte modele i priče u svoje kampanje.

Tokom poslednjih pet do 10 godina, kompanija se potrudila da obezbedi da više raznolikih ljudi bude obuhvaćeno reklamama, piše Indi100.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.