U trendu

CMG: Kineski Kongres poziva SAD da poštuju činjenice o incidentu sa kineskom letelicom

Komitet za spoljne poslove Svekineskog narodnog kongresa, najvišeg zakonodavnog tela Kine, pozvao je Kongres SAD da poštuje činjenice, duh međunarodnog prava i osnovne principe međunarodnih odnosa, da odmah prestane da kleveta i blati Kinu i time izbegne dalje pogoršanje odnosa između Kine i SAD, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Takozvana rezolucija o kineskom bespilotnom vazduhoplovnom brodu koju je usvojio američki Senat proglasila je ‘kinesku pretnju’ i zlonamerno napada i omalovažava Kinu“, naveo je Komitet. „Kao odgovorna zemlja, Kina se striktno pridržava međunarodnog prava, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja“, dodaje se.

Komitet dalje navodi da je ulazak bespilotne kineske civilne letilice u vazdušni prostor SAD bio izolovan slučaj, neočekivani incident.

U saopštenju se navodi da je američka strana, međutim, ignorisala stav Kine i preterano reagovala prekomernom upotrebom sile, što je ozbiljno narušilo duh međunarodnog prava i međunarodne norme.

„Američki Kongres namerno podstiče konfrontaciju, zaoštrava tenzije i politizuje, komplikuje i eskalira izolovani incident, što je tipično za hegemonističku i nasilničku praksu“, navodi se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.