U trendu

SAD tajno testirale hipersoničnu raketu

NJUJORK – SAD su sredinom marta testirale hipersoničnu raketu u tajnosti, kako bi izbegle eskalaciju tenzija sa Rusijom, prenosi CNN.

Kako se navodi, upućeni bezbednosni zvaničnik rekao je da je hipersonična raketa HAVC lansirana sa bombardera B-52 sa zapadne obale.

Testiranje je usledilo nekoliko dana nakon što je Rusija saopštila da je koristila hipersoničnu raketu Kinžal tokom intervencije u Ukrajinu, kada je gađala skladište municije u zapadnoj Ukrajini.

U vreme testiranja hipersonične raketa SAD, američki predsednik Džozef Bajden se pripremao za posetu NATO saveznicima u Evropi, uključujući posetu Poljskoj, gde se sastao sa ukrajinskim ministrima spoljnih poslova i odbrane, navodi CNN.

Ukazuje se da su SAD bile oprezne kako ne bi preduzele korake koji bi mogli d a dovedu do dodatne eskalacije tenzija između Vašingtona i Moskve.

U petak su SAD takođe otkazale testiranje interkontinentalne balističke rakete.

SAD su ponovo stavile akcenat, a hipersonično oružje nakon što su Kina i Rusija poslednjih meseci uspešno testirale tu vrstu oružja, što je u Vašingtonu pojačalo zabrinutost da SAD zaostaju u vojnoj tehnologiji za koju se smatra da će biti odlučujuća u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar