U trendu

Ćosić: Istočno Sarajevo je bedem Srpske, oslanjamo se na Vladu RS i Srbiju

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio je da će 13. marta biti obeležena 30-ta godišnjica od nastanka ovog grada koji je, kaže, bedem Republike Srpske.

Ćosić je u intervjuu za Srnu rekao da će tog datuma, kada je 1993. godine zvanično donesena Statutarna odluke o organizaciji srpskog grada Sarajeva, biti održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti doneta rezolucija o budućim pravcima razvoja Istočnog Sarajeva.

„Istočno Sarajevo je mlad grad. Imali smo generacije koje su stvarale tada Srpsko Sarajevo, imamo generaciju koja je bila omladina tokom rata i danas je u punom zamahu i sada treba napraviti prelomni momenat kada se nešto prepušta mlađoj generaciji. Ta generacija, koja će za petnaestak godina preuzeti upravljanje procesima, mora imati uspostavljen sistem“, rekao je Ćosić.

Najavio je da će otvaranje najznačajnijeg projekta kulture pamćenja – Memorijalni kompleks posvećen stradanju sarajevskih Srba, biti 17. septembra, na krsnu slavu grada – Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

„Spomenik Belom anđelu i reljefni prikazi Stare crkve na Baščaršiji, Saborne i Crkve Preobraženja Gospodnjeg se već rade. Projektna dokumentacija se privodi kraju i svi neophodni sporazumi su u toku“, rekao je Ćosić i dodao da će ove godine biti završen i spomenik u okviru porte crkve Svetog Ilije na Lukama, koji će biti posvećen svim Srbima trebevićkog kraja stradalim u 20. veku.

Veruje da će biti završena i projektna dokumenatcija za pasarelu koja će povezivati opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Spremna je, kaže, i dokumentacija za izgradnju parka velikana zdravstva u krugu Bolnice „Srbija“.

Ćosić ističe i da će proglašenje Trebevića Parkom prirode doprineti većem broju turista, a najavio je i uvođenje novih turističkih usluga.

„Siguran sam da će prvi rezultati biti vidljivi 2024. godine“, rekao je Ćosić.

Gradonačelnik je podsetio da je u razvoju Istočnog Sarajeva, osim Vlade Republike Srspke, izuzetno značajna i uloga rukovodstva Srbije, te da je Srbija, svesna značaja ovog grada, u ovaj grad u poslednjih pet godina uložila više od 10.000.000 evra.

„Ubeđen sam da će i u budućnosti njihova podrška biti usmerena prema nama, jer je rukovodstvo Srbije prepoznalo značaj grada, bedema Republike Srpske. Znam da rukovodstvo Srbije planira na proleće posetu Republici Srpskoj i da će u fokusu biti i neke od opština u sastavu Istočnog Sarajeva. Najviše bismo voleli da posete svih šest opština, ali dobro je i ako je jedna. To je značajno“, rekao je, između ostalog, Ćosić.

Gradska uprava, oslonjena na Vladu Republike Srpske i podršku iz Srbije, ističe Ćosić, može napred.

„Vlada Republike Srpske mora, a mislim i da jeste, svesna značaja Istočnog Sarajeva i njegove pozicije. Ovde je bila livada. Nijedna opština, koja je danas u sastavu Istočnog Sarajeva, ni blizu nije izgledala kao što danas izgleda u sastavu grada“, naveo je Ćosić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.