U trendu

Covic: Dogovoren novi razgovor lidera BiH, mozda u Briselu

SARAJEVO, 21. maja (Tanjugu) – Lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je danas, nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Sarajevu, da će biti održan još jedan sastanak političkih lidera te zemlje na kojem će pokušati da reše otvorena pitanja.

On je naveo da je na sastanku, kojem je prisustvovao i lider SDA Bakir Izetbegović bilo reči o tome kako da se BiH opet stavi u fokus evropskih integracija, evropskog puta i kandidatskog statusa.

Dodao je da se čini da su svi pripravni da se napravi još jedan iskorak pre sednice Evropskog saveta, prenosi Klix.ba.

“Da li će to biti sastanak u Briselu videće se, a kako bi napravili jednu mapu puta kada je u pitanju evropski put BiH u koji bi se stavila dinamika i sve što treba raditi da imamo ponovnu perspektivuu svojoj političkoj agendi”, naglasio je Čović.

Dodao je da će hrvatska strana u daljim pregovaračkim aktivnostima oko definisanja mape puta tražiti otklanjanje onih nepoznanica koje se tiče implementacije izbornih rezultata.

Ocenio je da Izborni zakon teško može biti dogovoren u ovih pet meseci do izbora, raspisanih za 2. oktobar, kada to nije učinjeno u poslednje dve godine.

Izetbegović je nakon sastanka rekao da je da je zvaničnicima BiH ponuđena „mapa puta“ koja predviđa da se o Izbornom zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Ocenio je da Evropska unija i Mišel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

„Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti lestvicu sa 14 prioriteta i ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa“, rekao je Izetbegović.

Istakao je da su evropski predstavnici napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, umesto što su podizali lestvicu u smislu zahteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar