U trendu

CP se uključila u kampanju protiv ustoličenja Joanikija

PODGORICA – U kampanju protiv ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primmorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru uključila se i Crnogorska partija, koja deluje u Srbiji, pozivom Srpskoj pravoslavnoj crkvi da sa Cetinja izmesti ceremoniju u, kako navode, znak dobre volje i respekta prema tom gradu i državi Crnoj Gori.

“Pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status SPC, čije je sedište u Beogradu. SPC je političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, pre 100 godina sama sebe nametnula za ‘domaćina’ na Cetinju, u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donela taj dekret”, navodi se u saopštenju te stranke, preneo je portal RTCG.

SPC u Beogradu pozivaju i da, kako kažu, započne duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, „izmeštanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih drugih objekata koje je gradila država država Crne Gore i njeni građana do 1918.“.

“Filijala SPC u Crnoj Gori se sufinansira iz budžeta Republike Srbije, i u mnogome se ponaša kao ekspozitura te države. Crna Gora ima štetne posledice od takvog agitprop delovanja i zato se strukture imenovane iz Beogradske patrijaršije doživljavaju kao strano telo među lokalnim stanovništvom na Cetinju“, navodi se u saopštenju iz CP.

Konstatuju da je jaz između SPC i građana Cetinja, kako kažu, uvek bio dubok, a kako vreme protiče, biće sve dublji, pa je, smatraju, „krajnje vreme da se počne razmišljati o realnosti”.

Crnogorska partija, kako kažu, u potpunosti podržava mirne skupove na Cetinju i pozivaju građane da nastve da iskazuju neslaganje sa pokušajima „nove vlasti – i njenih političkih i pseudo-političkih inostranih partnera – da ignorišu državu i slavnu istoriju Crnu Gore i pretvore je u duhovnu i kulturnu koloniju strane države i njene verske organizacije”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.