U trendu

CPT osuđuje upotrebu nasilja, pasa i ponižavanja migranata

BRISEL – Komitet Saveta Evrope za prevenciju torture (CPT) saopštio je danas da policija i graničari u pojedinim zemljama koriste nasilje, pse i ponižavanje migranata kako bi ih naterali da se vrate preko granice i rutinski im oduzimaju pravo da se prijave za međunarodnu zaštitu.
U godišnjem izveštaju za 2022. godinu, CPT je pozvao evropske vlade da zaštite strane državljane koji su privedeni na osnovu zakona o imigraciji, preneo je AP.

U Komitetu smatraju da bi se pojedina zlostavljanja migranata mogla podvesti pod mučenje.
„Naišli smo na osobe koje je policija pretukla tokom privođenja“, rekao je predsednik CPT Alan Mičel novinarima u Briselu dok je predstavljao izveštaj.

On je istakao da su se iz CPT sreli sa osobama koje su naterane da skinu odeću i tako hodaju nazad preko granice.

„Sreli smo se sa osobama koje su pokazale dokaze o nedavnim ujedima pasa; psi su pušteni na njih kako bi se podstaklo njihovo proterivanje preko granice“, rekao je on.
Mičel je odbio da navede koje zemlje se sumnjiče za zloupotrebe, ali timovi CPT su prošle godine planirali da otputuju u Hrvatsku, Italiju, Letoniju, Holandiju, Poljsku, Portugal i San Marino, kao i da ispitaju „specifična pitanja“ u Azerbejdžanu, Belgiji, Britaniji, Kipru, Grčkoj, Crnoj Gori, Moldaviji, Rumuniji i Turskoj.
Komitet je, takođe, pozvao 46 zemalja članica Saveta Evrope da stave tačku na prisilno udaljenje migranata na kopnenim ili morskim granicama, posebno na granicama EU.

Prisilno udaljenje je nezakonito prema međunarodnim sporazumima o izbeglicama.

Ono uključuje čin sprečavanja ljudi da ostvare svoje pravo da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu – ako strahuju za svoje živote ili da bi mogli biti proganjani – često upotrebom sile ili kolektivnim proterivanjem.
Grčka, pa čak i agencija EU za graničnu i obalsku stražu Fronteks su među onima koji su optuženi za prisilno udaljenje ili saučesništvo u njemu.

Oni su negirali da koriste takve metode.
„Prisilno udaljenje je realnost u Evropi u ovom trenutku. Prisilno udaljenje je realnost i kao takvi, migranti su u brojnim slučajevima izloženi stvarnom riziku od kršenja osnovnih prava“, rekao je Mičel.

Neke zloupotrebe mogu se opisati kao mučenje, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.