U trendu

Crkva u Njujuroku i dalje bez bogosluženja, apel odbora za

BEOGRAD – Crkva Svetog Save u Njujorku, izgorela je na današnji dan pre šest godina, a i pored višegodišnjih nastojanja i radova na obnovi te srpske svetinje u srcu Menhetna nije osposobljena za bogosluženja, čak ni za velike praznike.

Članovi Upravnog odbora Crkveno-školske opštine Svetog Save juče su u pismu parohijanima izrazili žaljenje što ni za ovaj Uskrs nije bilo moguće okupljanje u našoj crkvi i uputili im apel da pomognu hramu, da se angažuju zajedno sa članovima Odbora, pod pokroviteljstvom njegove svetosti patrijarha Porfirija.

„Sa nadom da naša crkva napreduje i da nas sve oko sebe ponovo objedini da je oporavimo i da što pre nastavimo bogosluženja u njoj, molimo za vaše učešće i vašu podršku po svojim mogućnostima, bilo radom, bilo vremenom ili materijalnim sredstvima“, naveli su oni.

S obzirom na stanje u kojem je bio hram, uništen u vatrenoj stihiji na Vaskrs te 2016. godine ipak je napravljen progres – zdanje je obnovljeno spolja i stavljeno pod krov kako ne bi propadalo.

Od tada bogosluženja se održavaju u grčkom hramu Svetog Elefterija na Menhetnu.

Sinod SPC je krajem decembra, nakon žalbi parohijana na nenamensko trošenje sredstava za obnovu, gde je utrošeno više nego duplo u odnosu od 3,6 miliona predviđenih predračunom, saopštio da se Crkveno-školska opština u Njujorku i pripadajuća parohija privremeno poveravaju na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju do normalizacije prilika.

Primopredaja je obavljena sredinom januara 2022. u Njujorku.

Crkva Svetog Save od istorijskog je značaja je i za grad Njujork. Sazidana je u gotskom stilu pre 172 godine, a 1943. je otkupljena za oko 30.000 dolara od Anglikanske crkve. Bio je to tada veliki novac koji je srpska zajednica isplacivala na rate.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka našoj svetinji dodelio je u maju 2020. nagradu „Luis G. Mozes“. Nagrada, koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika, dodeljena je, kako je navedeno, „katedrali Svetog Save za prvu fazu projekta – zatvaranje i stabilizacija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.