U trendu

Crna Gora blizu cilja da dobije stabilnu vladu

BRDO KOD KRANJA – Crna Gora je blizu cilja da, kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore, dođe do stabilne političke vlade koja će nastaviti da vodi državu putem evropskog razvoja, izjavio je danas na Brdu kod Kranja crnogorski predsednik Milo Đukanović.

On je, nakon sastanka lidera Brdo-Brioni Procesa, kazao da je na samitu pomenuo da Crna Gora poslednje dve godine prolazi jednu interesantnu fazu demokratskog razvoja.

Đukanović je dodao da je to možda iz ugla suseda, regiona i Evropske unije (EU) moglo izgledati i problematično, ali da je Crna Gora i u tom period pokazala čvrstu opredeljenost za dalji nastavak evropskog puta i izdržala sva iskušenja kroz koja je prolazila.

„Crna Gora je danas bliže nego bilo kada tokom te dve godine svom cilju, a to je da kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore, dođe do stabilne političke vlade koja će nastaviti da zemlju vodi putem evropskog razvoja“, istakao je Đukanović.

Kako je naveo, Crna Gora je u čitavom periodu od 2006. godine bila važan promoter evropskih vrednosti u regionu.

„I ubeđen sam da će tako biti i ubuduće, i da će Crna Gora nastaviti sa intenzivnom saradnjom unutar regiona, verujući da će ta regionalna saradnja svima nama pomoći da što pre dostignemo svoj evropski cilj“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je, uobičajeno, glavna tema Samita bila evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana.

„I ovogodišnji samit je potvrdio da su Slovenija i Hrvatska nedvosmislena podrška evropskom putu razvoja svih zemalja regiona, i da su prijatelji i susedi koji će unutar EU nastaviti da zagovaraju izvesnost dogledne perspektive članstva za države regiona“, naveo je Đukanović.

Kako je rekao, tome svedoče i usvojeni zaključci sa današnje rasprave, gde se posebno potencira važnost ubrzavanja procedure pregovora sa svim zemljama regiona koje su u različitim fazama procesa pridruživanja EU.

On je kazao da se posebno ističe važnost dodele statusa kandidata Bosni i Hercegovini, na tragu onog što je već urađeno za Ukrajinu, a da se dodatno potencira važnost obezbeđivanja bezviznog režima odnosa između svih zemalja u regionu i EU.

„Treba podsetiti da je Kosovo još jedina zemlja našeg regiona koja nema povoljnost tog olakšanog putovanja za svoje građane unutar EU“, dodao je Đukanović.

On je ocenio da je ukupan razgovor bio veoma odgovoran, i da su u maksimalnoj meri izbegavana konfliktna pitanja koja imaju bilateralni karakter, ili koja su možda čak i konfliktna pitanja pojedinih zemalja kao unutrašnja pitanja.

„Do izražaja je došlo zajedničko opredeljenje da je evropski put najbolji izbor za sve zemlje našeg regiona i da treba nastaviti sa intenzivnim kontaktom sa EU i zemljama članicama kako bi se taj put što je više moguće otvorio i kako bi se stvorili uslovi za ubrzanje tog procesa“, naveo je Đukanović, preneli su podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.