U trendu

Crnadak: Nemamo zvaničnu najavu strožijih kontrola

SARAJEVO – Ministarstvo spoljnih poslova BiH nije obavešteno od kada će i na koji način državljani BiH pri ulasku na teritoriju Evropske unije biti podvrgnuti strožijim kontrolama i registraciji, izjavio je danas ministar Igor Crnadak.

„Mi o tome nikada nismo zvanično obavešteni. Informacije ne možemo da komentarišemo dok ne vidimo sa predstavnicima EU o čemu se tačno radi i šta će se tačno odnositi na građane Bosne i Hercegovine“, rekao je Crnadak za Klix.

Prema njegovim rečima postojala je snažna aktivnost ministarstava spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana kada je odluka o ETIAS-u doneseta na organima EU.

„Bio sam učesnik tih sastanaka i potpisnik pisma u kojem je traženo da se Zapadni Balkan isključi iz toga, jer smatramo da nema potrebe za tim, ali odgovor nije bio pozitivan. Međutim, nikada nismo obavešteni šta je tačno i konačno odlučeno na institucijama EU“, rekao je Crnadak.

Upitan da li će najava da će građani zemalja koje nisu članice EU od 2022. godine biti podvrgnuti skeniranju lica i davanju otisaka prstiju, Crnadak je rekao da je najavljeno vršenje neke vrste registrovanja.

„Tada smo rekli da je to loše po evropske aspiracije regiona, ali opet kažem da ne znamo konačnu odluku, kada stupa na snagu. Ipak, to ne znači da odluka nije doneseta i da neće biti“, rekao je Crnadak.

Pre nekoliko dana savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman izjavio je da su u Varšavi donete pooštrene mere prema kojima će od februara 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u Evropsku uniju morati da se skeniraju kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice i dati otiske četiri prsta jedne ruke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.