U trendu

Crni utorak, šet poginulih na radnom mestu

RIM – U Italiji je jučerašnji dan bio „crni utorak“ po broju osoba koje su poginule na radnom mestu – ukupno šet radnika je izgubilo život u raznim delovima zemlje.

Od početka ove godine na radnome mestu poginulo je 677 radnika, najviše kao posledica nepoštovanja mera zaštite na radu, piše Ansa.

U intervjuu za dnevnil list „La Stampa“, predsednik uticajnog sindikata CGIL, Maurizio Landini rekao je „da je reč o masakru bez kraja“, te da hitno treba doneti zakon da ona preduzeća koja ne poštuju mere zaštite na radu budu na licu mesta sankcionisane obustavom proizvodnje.

Među jučerasnsjim žrtvama su tehničari, poljoprivredni i građevinski radnici, a sindikati optužuju da su među poginulima na radu brojni radnici koji su bez stalnog ugovora o poslu.

„Nijedno preduzeće ne sme da bude bez predstavnika radnika u komisiji za bezbednost na poslu. Ulaganje u sigurnost na radu treba tretirati kao investiciju, a ne trošak. Kvalitet rada, zdravlje i bezbednost na poslu treba da budu nacionalni prioritet“, rekao je Landini.

Prema njegovim rečima sindikati pregovaraju sa vladom o ovom, kako je ocenio, gorućem problemu a vlada je prihvatila mnoge sindikalne predloge za poboljšanje bezbednosti na radu.

Rešenje pitanja takozvanih „belih smrti“, to jest pogibija na poslu ne može se rešiti samo donošenjem zakonskih mera, već treba osigurati i kontrolu njihove primene, a kako piše Ansa, za to u Italiji treba angažovati nekoliko hiljada inspektora za rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.