U trendu

Cubrilovic: Hrvatska u „Oluji“ etnicki ociscena od Srba

BANJALUKA – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u „Oluji“, da je u toj oružanoj akciji Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba, što, kaže, nije uspelo ni ustaškim vlastima NDH-a.

„To etničko čišćenje pola miliona Srba iz Hrvatske, najveći je zločin počinjen u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Tužno je da više od dve decenije hrvatska država nije osudila ovaj zločin, niti je kaznila odgovorne za ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, za paljenje i uništavanje srpske imovine“, rekao je Čubrilović, navodi se u saopštenju.

Ističe da pomirenja na ovim prostorima nema bez iskrenog pokajanja i priznavanja zločina počinjenog u ime vlastitog naroda.

„Žalosno je što moderna, evropska država Hrvatska dan kada je proterala stotine hiljada ljudi koji su vekovima živeli na tom prostoru, danas slavi kao dan pobede“, poručio je Čubrilović.

On je rekao da raduje činjenica da je patrijarh srpski Porfirije u utorak u Smiljanu osveštao crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla i čiji paroh je bio njegov otac Milutin, pružajući na taj način nadu Srbima prognanim iz Hrvatske da njihov identitet nije moguće izbrisati.

„Veoma je značajno što Srbija i Republika Srpska već nekoliko godina zajedno obeležavaju godišnjicu Oluje i na taj način neguju kulturu sećanja na etničko čišćenje srpskog naroda kako se nikada ne bi zaboravila patnja i stradanje kroz koje je naš narod prošao“, naveo je Čubrilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.